Ovdje ste:: Zabava TV Simpsonovi
 
 

Simpsonovi

Ispis
Simpsoni (en. The Simpsons) su animirana TV serija, dobitnik Emmyja koju je stvorio Matt Groening, također i autor animirane TV serije Futurama, za TV kuću Fox Network. Serija je postala jedna od prvih velikih hitova te TV kuće, a uz to je i jedna od najuspješnijih televizijskih serija u historiji tog medija. Televizijska se serija razvila iz niza kratkih animacija koje su se emitirale tokom showa Tracey Ullman.
Serija je satirička parodija američkog načina života. Prikazuje cjelovitu američku kulturu i društvo, a često se koristi šalama na vlastiti račun. Sami Simpsoni utjecali su na popularnu kulturu. Fraze iz serije počele su se koristiti u stvarnom životu, a usklik "d'oh!" može se pronaći u rječniku engleskog jezika. Simpsoni su utjecali i na mnoge animirane serije za odrasle tokom kasnih 1990-ih kao što su South Park i Family Guy. Iako je tokom posljednjih nekoliko godina, po nekima, došlo do pada kvalitete serija je još uvijek veoma gledana i dobija pozitivne kritike.
Simpsoni su najdugotrajnija američka animirana TV serija. Od njihovog prvog prikazivanja 17. decembra 1989. emitirano je 388 epizoda kroz osamnaest sezona. 2006. godine najavljena je i devetnaesta sezona serije koja će se u SAD-u emitirati tokom 2007. i 2008.[2] U produkciji je i cjelovečernji animirani film koji će se početi prikazivati 27. jula 2007.

wikipedia.org

 
 
 
 

CB Login