Ovdje ste:: Zabava TV Prison Break
 
 

Prison Break

Ispis

Prison Break (Zakon braće) je Zlatnim globusom i Emmyjem nominovana američka akciona/dramska TV serija. Prison Break je američka tv serija koja govori o bjegu iz zatvor nastavljaćujeg bjega iz Fox River State Penitentiary i borbe protiv organizacije internacionalnih firmi i vlani Company-e. Michael Scofild (Wentworth Miller) pritom pokušava da spasi svog nevinog na smrt osuđenog brata Lincon Burrows (Dominic Purcell) iz zatvora.

Serija se prvi put emitirala 29. augusta 2005. na američkom kanalu Fox. Zadnja epizoda treće sezone je emitirana 18. februara 2008. u Americi. I ako je interes opadao Fox je započeo sa produkcijom četvrte sezone. Prve dvije epizode od ukupno 22 epizode emitirana je 1 septembra u Americi.

Kreator ove serije je Paul Scheuring. Producirana je od strane Adelstein-Parouse Productions u asocijaciji sa Original Television i 20th Century Fox Television. Sadašnji producenti serije su Matt Olmstead, Kevin Hooks, Marty Adelstein, Dawn Parouse, Neal Moritz, i Brett Ratner.
Uvodnu muziku napisao je Ramin Djawadi koji je bio nominovan za Primetime Emmy Award 2006. godine. Nastajanje Prison Breaka počelo je kao ideja (čovjek namjerno dozvoljava da ga uhapse i odvedu u zadvor da bi oslobodio svog brata od smrte kazne i zajedno sa njim ponovo pobjegao) koja je bila predložena filmskom autoru Paul T. Scheuring producentu Dawn Parouse zato što su htjeli producirati akcijsku tv seriju. I ako je Scheuring bio fasciniran idejom u početku nije pokazivao veliko interesovanje. Bojao se da niko neće htjeti da emitira tu seriju i da će koncept biti teško pretvoriti u seriju. Kasnije je dobio ideju da doda izdaju kao sporednu radnju. Kasnije je napisao Plot i izmislio karaktere. 2003 je predstavio priču Američko kanalu Fox koji na početku nije vjerovao da će serija uspjeti. Kasnije je se planiralo da se serija pretvori u mini seriju od 10 epizoda i da je Steven Spielberg ili Bruce Willis producira ali ideja nije nikad ostvarena. Nakon velikih uspjeha serija kao što su Lost ili 24 Fox je promijenio svoje mišljenje i 2004 počeo sa proizvodnim Prison Break

wikipedia.org

 
 
 
 

CB Login