Ovdje ste:: Vijesti Iz Svijeta Polijeće prva indijska misija na Mjesec
 
 

Polijeće prva indijska misija na Mjesec

Ispis

Foto: AP

Indija će u srijedu lansirati svoju prvu bespilotnu letjelicu ka Mjesecu, javila je agencija Reuters.

Satelit "Chandrayaan 1", težine 1.304 kilograma, bit će lansiran rano ujutro u srijedu s indijskog kosmodroma na otoku Shriharikota, u državi Andra Pradeš, a u Mjesečevu orbitu trebalo bi da uđe poslije 16 sati leta, saopćili su naučnici.

"Prvi put idemo na Mjesec. Kina je to već uradila, ali sada ćemo pokušati da je stignemo i premostimo jaz među nama", izjavio je Reutersu Bhaskar Narayan, direktor Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO).

Kineski astronauti su prošlog mjeseca, nakon prvog izleta u svemir, pozdravljeni kao nacionalni heroji, a Indija ne želi zaostajati za Kinom.

Indijski ISRO je međutim naglasio da glavna svrha misije nije podizanje ugleda zemlje, već značajna naučna saznanja koja treba da budu prikupljena.

Cilj misije jeste traganje za helijem 3, izotopom koji je na Zemlji veoma rijedak, a koji bi u budućnosti mogao biti značajan izvor energije jer se može koristiti kao gorivo za pogon u fuzijskim nuklearnim reaktorima. Naučnici vjeruju da ga na Mjesecu ima u izobilju.

Indijska misija bi također trebalo da detaljno pretraži Mjesec u potrazi za dragocjenim metalima i vodom. "Priredit ćemo trodimenzionalni atlas površine Mjeseca, koji će se koristiti za hemijsko i mineraloško mapiranje čitave površine Mjeseca", rekao je Narayan.

Satelit bi trebalo da provede u svemiru oko dvije godine, a projekt će koštati oko 79 miliona dolara.

Pet od 11 uređaja na "Chandrayaanu 1" izradili su strani partneri. Oni su namijenjeni otkrivanju prisustva zamrznute vode, stanja radijacije svemirske sredine na orbitalnom nivou i djelovanja solarnog zračenja.

Predstojeća misija predstavlja ključnu etapu u pripremi složene ekspedicije "Chandrayaan 2", koja podrazumijeva slanje svemirskog broda na Mjesec.

sarajevo-x.com

 
 
 
 

CB Login