Ovdje ste:: Vijesti Iz Sapne Održan Dan jabuke i pekmeza 2011
 
 

Održan Dan jabuke i pekmeza 2011

Ispis

U organizaciji Mješovite srednje škole Sapna održana je manifestacija Dan jabuke i pekmeza 2011. Ova kulturno-privredna manifestacija imala je za cilj populariziranje jabuke kao jedne od plemenitih voćki čija se svakodnevna konzumacija toplo preporučuje.


Program manifestacije započeo je defileom mladih u narodnoj nošnji sapanjskim ulicama. U dvorištu Osnovne i Srednje škole Sapna bili su izloženi uzorci domaće jabuke te proizvodi od jabuke, alati za tradicionalno spravljanje jabučnog soka i pekmeza, a u jednom uglu je na vatri pripravljan pekmez.

Gosti su se na štandovima različitih izlagača mogli poslužiti najrazličitijim slasticama a sve su upotpunili učesnici kulturno-zabavnog programa izvodeći sevdalinke i igrajući tradicionalne bosanske igre. U okviru manifestacije održan je i okrugli sto o potrebi masovnije proizvodnje i upotrebe jabuke.

Poseban dio manifestacije je bio namijenjen pokušaju da se napravi najveće narodno kolo na svijetu. Na igralištu škole u kolu se uhvatilo oko dvije stotine igrača a organizatorima je ovaj pokušaj priprema za, kako najavljuju, prijavljivanje za svjetski rekord koji žele postaviti naredne godine.


FOTOGRAFIJE




 
 
 
 

CB Login