Ovdje ste:: Lifestyle IT Internet Sony BWU-100A / Blu-ray pisac
 
 

Sony BWU-100A / Blu-ray pisac

Ispis


Zanimljivo je da korištenje jedne posve nove tehnologije ne isključuje korištenje nekih starijih tehnologija, pa tako i ovaj Blu-ray snimač na računalo priključujemo pomoću klasične IDE konekcije.

Razlog je vrlo jednostavno pronaći u tom što takvu konekciju još uvijek ima najveći broj računala, stoga je posve logično da proizvođači (u ovom slučaju Sony) žele pristupiti najširem krugu potencijalnih kupaca. BWU-100A je, dakle, tipičan IDE uređaj, pa ga i instaliramo na tipičan IDE način. Trebat će mu jedan 5,25-inčni utor na prednjoj strani računala, a s matičnom pločom povezat ćete ga pomoću priloženog plosnatog IDE kabela. Ako na istom kabelu već imate neki uređaj, pripazite još na položaj kratkospojnika koji određuje master/slave status.

Nakon hardverskog dijela instalacije slijedi još i softverski dio, nakon čega možete započeti s radom. Posebni vam upravljački programi (driveri) neće trebati, a ako već imate instaliranu najnoviju verziju aplikacije Nero, softverska vam instalacija neće zapravo ni trebati. Naša je testna verzija Nera narasla na 7.5.9.0, no pretpostavljamo da ni sa starijom (7.5.7.0) verzijom ne bi trebalo biti problema. Maksimalna brzina snimanja je 2X, što je očigledno standardna brzina kojom su krenuli svi proizvođači. Pod uvjetom da vam računalo podržava konstantna 72 Mb/s možete očekivati kako će se medij popuniti za pedesetak minuta. Sasvim dobar rezultat kad pomislite da na njemu imate dvadeset i pet gigabajta podataka. Dovoljno da napunite gotovo šest standardnih jednoslojnih DVD medija. Kao Plextor koji smo ispitali prošlog mjeseca, tako i Sony 2X brzinu snimanja koristi i za BD-R i za BD-RE medije, a kvaliteti snimki nismo mogli naći nikakvih zamjerki.

Koliko je snimka kompatibilna s eksternim čitačima još se ne može reći, no pretpostavljamo kako s tim nećete imati problema. To zaključujemo i prema kvaliteti DVD i CD snimki koje smo s ovim Sonyjem načinili. Mogućnost snimanja na DVD i CD medije vrlo je praktična jer ukida potrebu da u računalu držite dva snimača. Sav posao sad možete obaviti pomoću modela BWU-100A koji svakako dobiva vrlo dobru ocjenu.

pcchip.hr


 
 
 
 

CB Login