Ovdje ste:: Sport Fudbal u Sapni Brazilac je to još uvijek
 
 

Brazilac je to još uvijek

Ispis



Malo ko će u Sapni na pomen 'Brazilac' zatresti glavom u znak pitanja ko je taj!? Amir Hamzić - Brazilac, pridružio nam se na jutarnjoj kafi u Mupy-u u Sapni.


Amir je jedan od onih igrača koji svojom pojavnošću, nogometnim znanjem i upornošću na terenu djeluje autoritativno i pouzdano, kao da tok utakmice ima u svojim rukama.

Prve nogometne korake pravi u FK Drina Zvornik 1990. godine za koju igra i nakon rata, kada je osnovan FK Drina Zvornik u izbjeglištvu. Zajedno sa Kahrimanovićem, Limićem, Muratovićem čini kostur tima koji je izborivši ulazak u Prvu ligu BiH igrao najljepši fudbal u ligi.

Hamzić je tada važio za potencijalnog bh. reprezentativca u srednjem redu. Za Drinu postiše brojne pogotke, a dao je pobjednički pogodak na Bilinom Polju protiv Čelika, nanijevši mu tako prvi poraz na domaćem terenu nakon osamostaljenja BiH, ali i golove Jedinstvu u Bihaću, također za pobjedu...

Onda ga rahmetli Mustafa Hukić dovodi u Slobodu iz Tuzle gdje je bio jedan od najboljih igrača što mu je omogućilo inostrani angažman. Poslije Drine i Slobode karijeru nastavlja u ekipi Arau u švicarskoj prvoj ligi gdje se zbog povrede zadržao samo sezonu, nakon koje se vratio u BiH, a zbog te povrede koljena morao je i na operacijski sto u Beograd kod Zvezdinog doktora Musulina.

Poslije oporavka karijeru nastavlja u ruskoj ligi u ekipi Anji Mahačkala. Sezona je bila dovoljna da se nadovolji Rusije pa se vraća u BiH i igra za Bosnu iz Kalesije a onda odlazi u Zvijezdu iz Gradačca gdje je kapiten i ponajbolji igrač.

Ovaj vrsni veznjak kaže kako ga je u karijeri treniralo mnogo trenera i kako se od svakog od njih ponešto naučilo ali ističe kako je Ninković, njegov sadašnji trener vjerovatno najbolji u njegovoj dosadašnjoj karijeri a i sam se poslije igračke karijere planira baviti trenerskim poslom.

 

Nadamo se da ćemo vidjeti još nekog našeg igrača, nadarenog mladog momka koji će postići karijeru sličnu Hamzićevoj, ali prije svega približiti se njegovoj kvaliteti, jednostavnosti i komunikativnosti. 

 
 
 
 

CB Login